4 Ağustos 2009 Salı

ŞAŞIRDIK KALDIK

Biz 21. yüzyılın insanları olarak kendimizi nasıl görmeliyiz acaba diye düşündüğünüz olmuş mudur bilemiyorum ama ben düşündüm ve bizim için iyimi yoksa kötümü olduğuna tam olarak karar veremedim.
Önceki dönemlerde teknoloji bu kadar gelişmemişti ama muhakkak ki bizden sonraki nesiller için teknoloji çok daha gelişmiş olacak ve onlar bizden daha iyi bir hayat yaşayacaktır. Nasıl mı? Bizden önceki dönemlerde suyu çeşmelerden, derelerden, kuyulardan vs yerlerden taşıyarak getiriyorlardı. Elektrik yoktu lamba ışığında oturuyorlardı daha da gerçeği lamba bile bulamayanlar vardır. Ama bizim neslimiz musluğu atçımı su akıyor, yarım saat elektrik kesilse sıkıntıdan patlıyor(bende öyleyim tabi). Ama bazen tam şanslı değilmişiz gibime geldiği de oluyor. Mesela bizden öncekiler suyu taşıyarak getiriyordu. Biz musluğu açtığımızda su akıyor. Ama yeni neslin musluğu açmasına bile gerek yok elini uzattı mı sanki musluğun gözleri varmış görüyormuş gibi otomatik olarak su akıyor.
* * * * * * * * * *
Bu gidişle teknolojinin bizi nerelere sürükleyeceği belirsiz ama hep olumlu yönüyle bakmak ne kadar doğru olur ona karar veremediğim için birazda olumsuz yönden bakma gereği doydum. Muhakkak ki her evde en az bir televizyon vardır. Vardır ama içeriğine hiç dikkatlice baktığınız olmuş mudur bilmiyorum ama benim gözlemlediğim kadarıyla insanı tatmin edecek tek program yok demeyelim de ama çok az, diğerlerinin hepsi yarar vermekten çok zarar veren cinsten son çıkan dizilerin çoğu (isim vermeye gerek yok) ya büyü, sihir ya da kötü örnek teşkil edecek senaryolardan ibaret. Hâlbuki güncel, daha gerçekçi şeylerin insanlara daha yararlı olacağını bilmeyen yok. Gerçi teknolojiyle birlikte insanlar da değişti nasıl mı? Mesela eskiden kötü rol adamları sokaklara çıkamıyordu herkes küfür söylüyor hakaret ediyordu şimdi ise birisi mafya babası rolünü alıp kelle uçurdu mu herkes hayran kalır.(tecavüzcü coşkun diye bilinen film oyuncusuna da “coşkun izindeyiz” diyerek tezahürat yapan bizim nesil değil mi?)
Televizyon sınırlandırılmış bir zaman diliminde doğru bir şekilde kullanılırsa bireyin eğitim ve öğretimine çok yararlı olabilecek bir araçtır. Ancak bu aracın doğru bir şekilde kullanımında anne-babalara çok iş düşmektedir. Çünkü denetimsiz bir kullanımda faydadan çok zarar verebilir. Mesela şiddet içerikli programlar veya şiddet görüntüleri izleyen çocuklarda; ürkeklik, içe kapanma, saldırganlık, gece korkularının artması vb. etkiler yaratabilir. Bunun gibi şeylerin olmaması için yani teknolojinin bize yarardan çok zarar vermemesi için geleceğimiz olan çocuklarınızın hangi programı izleyeceğine siz karar verin. Çünkü ne kadar şiddet içerikli program izlese o kadar şiddete meyilli olur. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmak varken zararlarından nasibimizi alıp geleceğimizi karartmayalım. Ne kadar zor görünse de hiçbir şey imkânsız değildir.

3 yorum:

  1. çok güzel bir konuya değinmişsin tşkler

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok önemlibir konuya değinmişsiniz Osman bey keşke herkes teknolojiyi doğru kullanmayı bilse

    YanıtlaSil
  3. bizde el ele tutuşup se-le-na desek acaba gerçekten gelir mi?
    bence denemekte fayda var :))

    YanıtlaSil