12 Temmuz 2011 Salı

bir sınavın günceleri...

Kpss sınavımın bir skaldala uğramadan bitmesinin bir mucizeye bağlı olduğu daha ilk sınav binasının bahçesine girdiğim anda belli ediyordu kendisini.
Bahçede 4-5 asker toplanmış konuşuyorlardı sınav hakkında yorum yapmaya çalışıyorlardı. Biri diyordu ki; “senin işin yokmuydu oğlum sen niye giriyorsun?” diğeri ise “aslında işim varda daha iyi bir iş bulmak için gireceğim.” “Niye? Koğuşçuluk iyi iş değil mi? rahatsın işte daha ne olsun” diyordu. Bu fukara beyinli en fazla 1 yıl sonra askerliği bitirip sivil hayata atılacağını bilmiyor muydu? Yoksa koğuşçuluğu gerçekten bir meslek olarak mı görüyordu? Ne güzel eve gidince de anne babasına saat 6 da koğuş kalk diye bağırır, arada bir fırçayı eline alıp yatak odalarını falan fırçalar böylelikle gül gibi yaşayıp giderdi.
                                  * * * 


Sınav giriş belgelerinde diyordu ki sınava gelirken yanınızda bozuk para, anahtar, yüzük, kolye, cüzdan, saat, telefon … gibi şeyler getirmeyin. Bu eşyaları yanında getirenler kesinlikle sınava alınmayacak aynı zamanda eşyalarda emanete alınmayacaktır diyordu. “yok canım şaka yapıyorlardır herhalde hadi telefonu, dijital saatleri falan anladık ta yüzük, şeker, kalem, bozuk para niye engel olsun ki” meğer gerçekten engel olabiliyormuş. Ordaki görevli arama yaparken yanında 2 TL bozuk para olan birisine diyordu ki git o 2 TL yi emanetçiye bırak öyle gel yoksa sınava alamıyoruz.” Adam diyordu ki bak abi valla içinde kamera ya da başka dijital bir metal yok, alın sizin olsun eğer sınavdan çıkarsam geri istersem Allah belamı versin, boyum posum devrilsin diyordu” ama görevli “siz rüşvet mi teklif ediyorsunuz duymamış olayım derhal gidip bırakıp gelin yoksa sınava geç kalacaksınız.” “adam sakin olmaya çalışarak 2 TL lik rüşvet mi olur memur bey diyordu”
                                 * * *
DEV**INI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYINIZ...

Emanetçi dert yakınıyordu abi valla ben dedim 3 TL ye emanetleri alalım diye ama görevliler dedi ki 3 TL olursa para üstü 2 TL vereceksin bozuk parayla sınava giremeyecekler onun için 5 TL olsun neyse mecburi kabul ettim. “Ya sen şimdi bu telefonları cüzdanları falan alıp kaçarsan ne olacak” “olur mu abi öyle şey?”
“Niye olmasın ki” dedim “abi ya görevlilerde aslında benden şüphelendiler onun için kimliğimi benden aldılar bina boşalana kadar kimse senin hakkında şikayette bulunmazsa gel kimliğini al dediler.” Diye itirafta bulunmaya başlıyordu.
                                * * *
Neyse şimdi kaldığımız yerden devam edelim o 2 TL’yi emanetçiye bırak diyorlardı en son adam çıldırır gibi bağırmaya başladı “şimdi ben gideceğim bu iki TL’yi emanetçiye bırakacağım çıkınca gidip 5 TL verip emanet ettiğim 2 TL’yi alacağım öyle mi?”
* * *
Neyse şimdi burayı geçip içeri bi göz atalım. Ben son derece sakin bi şekilde içeri girip sırama oturuyorum. Ama sakin olmak elde değil ki.
Biri arka taraftan kalkıyor “hocam burada diyor ki adı, soyadı, baba adı, doğum tarihi”
“Evet evladım orda anlaşılmayan bir şey yok ki” hocam ama ben babamın doğum tarihini bilmiyorum ki”
“evladım kendi doğum tarihini yazacaksın oraya”
Bu uyarıya rağmen başka biri kalktı. “hocam benim bi çocuğum var oraya onun babasının doğum tarihini mi yazacağım yoksa kendi babamınkini mi?”
Daha hoca ona cevap vermeden baktım bi kız kalktı şımarık bi tip olduğu duruşundan belli oluyordu “hocam bu kpss sınavlarında şifremi unuttum seçeneği var mı acaba?”
Başka biri kalktı “hocam 2 dk var daha lavaboya gidebilir miyim? çok sıkıştım”
Dayanamadım ayağa kalktım ve elimi yana doğru açıp 90 derecelik bir açı çizercesine bütün sınıfı göstererek susun ulan diye bağırdım. Susun dikkatimi dağıtıyorsunuz ulan artık konsantre olamıyorum heyt tutmayın beni birini bu camdan atacağım. Neyse yanımdaki belimden kavradı bırakmıyor dur hocam gözünü seveyim sus ulan dedim ne hocası burası camii mi? Neyse sakin oldum biraz tam oturacakken gene ayağa kalktım. İlk soruyu sorana döndüm ve dedim ki “ y*rr*k kafalı şimdi kalkarım oraya babanın doğum tarihinin yerine kendi doğum tarihimi yazdırırım ve bunu resmi bir kılıfa uydururum ki kimse de itiraz edemez.”
o kendi babamın doğum tarihimi yoksa kızımınkini mi yazayım diyene döndüm “ulan a*cık ağızlı şimdi seni gebertirdim ama kızını babasız bırakmak istemiyorum”
o şifremi unuttum seçeneği de olsun diyen kıza ters bir bakış attım “şimdi sana öyle şifreli bi konuşma yaparım hayatın boyunca ne unutursun ne de o şifreyi çözersin. Ömrün onunla uğraşmakla geçer”
lavaboya gidebilir miyim diyeni az kalsın unutuyordum tam oturacaktım ki aklıma geldi oturmaktan vaz geçip ona döndüm bu sefer dedim ki g*t herif madem dayanamıyorsun o zaman bez bağlasaydın ya” abi aceleye geldi yoksa bağlardım diyordu boynu bükük bi şekilde bakmaya çalışıyordu o an içim parçalanacakmış gibime geldi.
* * *
İkinci sınavda da arama sorunu çıktı bu sefer bi anahtar sorun yaratıyordu adam şehir dışından özel arabasıyla gelmişti anahtarı alamıyoruz içeride bırakamıyoruz diyorlardı. Gidin arabanızda bırakın gelin diyorlardı. Adam diyordu ki memur bey anahtarı arabada bırakırsam kapıyı kapatırsam sonra parmağımla mı açacağım.” “biz bilemiyoruz o sizin sorununuz istiyorsanız karşıdaki dükkâna bırakın gelin” bende öyle düşündüm gittim oradaki çocuğun tipini beğenmedim hırsız tipi vardı onda şimdi anahtarı oraya bırakacağım ben sınava girer girmez kapıya gelecek düğmeye basacak benim aptal araba sinyalleri yakacak sonrada vak vak diye yerini belli edecek adam binecek benim 2 yıllık maaşımı alıp gidecek”
                                 * * *
Neyse öğleden sonra ki aşamaya geçebildik kazasız belasız derkennn. Sınav başladı bi baktım gözetmen bağırıyor hayır evladım bu kalemle yazamazsın ayriyeten o şekerleri de yiyemezsin yedin mi ÖSYM tarafından verilen şekerlerden yiyeceksin ve ÖSYM kalemiyle yazmak zorundasın, çocuk boynu bükük “hocam ama bu kalem ve şekere okutturup üfletmiştim” hoca sert bi şekilde “olmaz, katiyen olmaz hem sen o kalemi nasıl içeri soktun ki” diye sordu sormaz olaydı çocuk kalemi ve şekerinin elinden alınmasının üzüntüsüyle aniden bağırmaya başladı “nasıl mı soktum? Çok mu merak ediyorsun? Sınava sokmadan önce g*tüme soktum oraya bakmaya akıl edemediler böylelikle içeri sokabildim. Şekerleri de merak ediyor musun? Islanmasın diye naylona sardım ama onu o şekilde sokmadım dilimin altında soktum”
Neyse sınav başlayacak “bölümü öğretmenlik olmayan var mı arkadaşlar dedi” gözetmen “ben varım dedim.” “Bölümün ne?” dedi “işletme” dedim “işletme bölümü öğretmen olamaz ki niye giriyorsun.” Demez mi? Sana ne geri zekalı demek geçiyordu içimden ama yaşça benden büyük olduğu için demedim daha doğrusu sesli olarak demedim “ parasıyla değil mi? Parasını verdim düdüğünü çalacağım” “madem öğretmenlik sınavına gireceksin o zaman niye işletme okudun ki” “hocam benim bölümüm işletme ve ben bu bölümü milleti işletmek için okudum” dedim. Adam bişey demeden kalakaldı o an şok geçirmiş olsa gerek …

1 yorum:

  1. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyorsa 4 doğru da 1 yanlışı götürüyor mu hocamm :)

    YanıtlaSil